Ontstaan Van K.O.Z

Ontstaan Stichting Kaapverdiaanse Omroep Zaanstad (K.O.Z.)

Tot 1991 bestond er een radioprogramma in het Portugees dat uitgezonden werd door de Nederlandse Omroep Stichting. Aanvankelijk was dit programma bestemd voor migranten uit o.a. Portugal, Kaapverdië, Angola en Brazilië en later zijn andere groepen er bijgekomen uit Guinee-Bissau en Oost-Timor.

De wekelijkse uitzendingen, die informatief van aard waren, werden telkens uit drie verschillende locaties verzorgd, te weten: Hilversum, Nijmegen en Amsterdam. Echter het besluit om de uitzendingen te beëindigen had als gevolg dat de Kaapverdianen uit Zaandam, Amsterdam en omgeving zonder nieuws over o.a. Kaapverdië kwamen te zitten.

Naar aanleiding van de ontstane situatie kwam een groep Kaapverdianen uit de regio Zaanstad met het idee om een radio-omroep te stichten, met als doelstelling onze gemeenschap van nieuws te blijven voorzien. Er werden verschillende bijeenkomsten belegd door mensen die geïnteresseerd waren in het vinden van een oplossing voor het ontstane nieuwsvacuüm.

Uiteindelijk nam men in augustus 1991 het besluit om een radioprogramma te beginnen met de naam “Stichting Kaapverdiaanse Omroep Zaanstad (K.O.Z)” om tegemoet te komen aan de behoefte aan informatie binnen de Kaapverdiaanse gemeenschap in Zaanstad.  

De Stichting Kaapverdiaanse Omroep Zaanstad is op 28 augustus 1991 ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder het nummer 41232031 en de statuten zijn vastgesteld. Het fiscaal nummer/RSIN is 8155.91.688.

Doelstellingen van deze stichting zijn:

  1. De Kaapverdiaanse cultuur verspreiden;
  2. Het bevorderen van de maatschappelijke betrokkenheid: de Kaapverdiaanse gemeenschap kennis laten maken met vrijwilligerswerk en hen bewust te maken van hun positie in de maatschappij;
  3. De integratie tussen de Kaapverdiaanse en Nederlandse bevolkingsgroep te bevorderen;
  4. De Kaapverdiaanse gemeenschap te informeren over gebeurtenissen zowel in Kaapverdië als hier in Nederland en, in het bijzonder, in Zaanstad.

Een belangrijk middel van K.O.Z. om haar doelstellingen te realiseren is de wekelijkse radio-uitzending op de lokale omroep in Zaanstad. Deze uitzendingen hebben een sterk voorlichtingskarakter, een hoge luisterdichtheid en vormen een middel om met elkaar te verbinden. K.O.Z. organiseert naast de wekelijkse radio-uitzendingen, ook culturele en ontmoetingsactiviteiten in Zaanstad.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*